Auto on luksus või eluks vajalik sõiduvahend?

Täna autoga linnast koju sõites, hakkasin ma auto olemasolule mõtlema ning tõdesin, et maal ei saakski teisiti hakkama. Sest kogu liiklus toimub ainult autoga. Isegi siis kui bussid sõidavad, need paraku käivad väga ebasobivatel aegadel ning nendega ei klapiks kunagi mingisugune tööl käimine. Isegi kui tahaks vähendada autoga sõitmist, ma üritan teha mitte ebavajalikke sõite, siis ma ikkagi ei saavutaks oma eesmärki. See on täpselt selline teema, mis ei leia vist kunagi mingit lahendust.

Kujutage nüüd ette, minul on lähim bussipeatus 4,1kilomeetri kaugusel, üks on küll poole maa võrra lähemal aga egas need bussid sinna väga kaugele ei sõida, seega jään ma jänni. Kui ma käiks tööl ning kui mu tööpäev algaks kell 8 hommikul, siis ilma autota ei tee me siin maal midagi. Lasteaed tehakse lahti kella seitsmest. Muidugi on olemas selline variant et liiguksime lastega tund aega varem, jätaksin nad lasteaia ukse taha ootama ja ise suunduks bussi peale. See on absurdne. Autota vist saaks ainult sellisel juhul maal hakkama, kui oled täiesti kodune, lapsed on pesast välja lennanud ning toidu tellid näiteks e-selveri kaudu või elad sa täiesti alevi keskel, kus bussipeatus paikneb käe-jala ulatuses. Muudel variantidel peab hullult logistika peale mõtlema, orgunnima ja helistama naabritele/sõpradele.

Muidugi kui sa elad linnas, siis mina kui n-ö maakas julgen küsida, miks sul on vaja autot? Olles ise elanud Eesti mõistes suurtes linnades, omamata autojuhilube, väidan ma, et mitte ükski sõit/minek ei jäänud sõitmata. Liigud kas bussi, trammi, trolli või koguni rongiga. Kõik asjad on sul olemas. Minu meelest on see mugavus. Muidugi kui sul on lapsed( siis pigistab mõne kohapealt silmad kinni) Mina kui kolme lapse emana, tean mis tähendab, lastega seiklemine, kuskile minemine. See oleks küll ilma autota natukene keerulisem aga mitte võimatu.

Ma olen alati arvanud, et auto on mugavus. Tegelikult ongi. Väga lihtne on istuda autosse ja võtit keerata. Kuid natukene paneb see, kui raske on linnast/alevust väljas elavatel inimestel. Sul läheb vähemalt pool päeva, et käia poes, sest bussiliiklus on pea olematu. Ma olen varasemalt raisanud lugematuid päevi kui olen pidanud omi asju ajama bussiga. Teate veel ühte asja, need bussid ei sõida ka otse! Mäletan kui veel lube tegin, hääletasin ma vastseliinast auto peale, sest ma ei olnud nõus sellega, et buss sõidab 1,5tundi ning teeb \”tunne oma kodukanti\” reise. Vastseliinast Võrru on 26kilomeetrit! Et jõuda Võrru, oleks pidanud seiklema 1,5tundi. Tagasi tulekuga on samuti see asi, et kui sa jääd maha ühest bussist või koguni kahest, siis jälle oota. Oota tund või halvimal juhul kaks tundi, et saaks tagasiteele asuda.

Ma oleksin peaaegu unustanud, seoses oma koolilapsega, siis üks asi on küll võrratu. Koolibuss sõidab otse küla teeotsa ning vajadusel korjab ka koos koolilapsega peale ka lasteaias käivad lapsed. Ja mis veel imelisem, koolibuss toob ka koju tagasi. Siinkohal tahan tervitada bussijuhti nimega Heino, kes on alati olemas ning tagab meie laste turvalisuse.🙏

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga